Opa’s tafeltje pimpen

pimpen tafelBen al een aantal dagen bezig met het pimpen van een tafel. Ik heb namelijk een heel oud tafeltje, een tafeltje dat de opa van mijn moeder, mijn overgrootvader dus, zelf heeft getimmerd. Het heeft al in heel veel huizen gestaan. Toen ik op kamers ging, werd het een onderdeel van mijn inboedel. De poten hebben we toen al afgezaagd, omdat het dienst moest doen als salontafeltje. Het verhuisde diverse malen binnen Amsterdam, naar Rotterdam en weer terug, toen naar Haarlem en nu staat het in Heemstede. Hoog tijd om het eens goed te pimpen. De zogenaamde tand des tijds heeft zijn sporen achtergelaten. Een perfect project voor dit diy blog wat ook aandacht besteedt aan betaalbare woonideeën.

Wat heb je nodig?

Chicanomics tafel pimpen

Naast (grond)verf:

  • tafeltje om te pimpen
  • ammonia, water & doek
  • (vloei)papier om tafel verder te pimpen, op de foto ziet het papier er wazig uit… dit ligt niet aan jouw ogen (!), maar omdat er verschillende vellen op elkaar liggen
  • modpodge
  • kwasten

Hoe pimp je een tafel in 6 stappen?

Maak het tafeltje eerst goed schoon en vetvrij door het af te nemen met water en ammonia

grondverf om tafel te pimpen

Tafel met grondverf bewerken.Houd er in jouw planning rekening mee dat dit ongeveer 2 dagen kost, eerst bovenkant, dan drogen en dan de onderkant.

Aflakken met gewenste kleur, ik heb gekozen voor wit.

Maak een proefje voor je het tafeltje helemaal beplakt met (vloei)papier. Dan weet je hoe het materiaal gaat reageren.

Chicanomics tafel pimpen

Smeer tafel voor de helft in met modpodge, plak het vloeipapier er op. Dit kun je het beste doen via de afrolmethode. Rol het te plakken papier in tegengestelde richting op en rol het af terwijl je het eerste deel (helft van tafel)vastplakt. Vervolgens doe je de tweede helft.

modgepod tafel pimpen

‘Lak’ af met modpodge. Dit ziet er trouwens in het begin niet uit in eerste instantie. Dit droogt op en dan zie je het niet meer. Als je dun papier gebruikt krijg je snel vouwen. Dit kun je laten zitten voor een beetje vintage look of er helemaal uitwrijven met behulp van een spons.

Het eindresultaat

Chicanomics pimpen tafel

Het was al laat voordat alles klaar was, vandaar de sfeerverlichting…

Waar koop je het een en ander?

Als je geen oud tafeltje hebt om te pimpen. Loop dan even langs bij een kringloopwinkel. Hier ‘struikel’ je over het algemeen over leuke tafeltjes. Grondverf en lak heb je misschien nog wel staan. Anders uiteraard te koop bij doe-het-zelfzaken of verfwinkels. Modpodge kun je bij iedere lokale hobbywinkel krijgen, of kijk anders op internet. Het hartjes vloeipapier heb ik via kimya gekocht.

Tip: Pimpen gaat vaak in fasen. Ik vind het tafeltje bijvoorbeeld zo iets te girly, vandaar dat mijn proces van pimpen nog niet helemaal klaar is…. Ik houd je op de hoogte.

tafeltje pimpen

Heb nog een ‘grapje’ aan de onderkant van de tafel gemaakt. Vind de datum namelijk zo bijzonder 10 november 1913 (!).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>