Spaghetti Carbonara volgens mijn recept

Chicanomics recept spaghetti carbonaraEen pastaatje op zijn tijd vind ik heerlijk en lekker makkelijk. Vaak maak ik de bolognese versie, maar eigenlijk is mijn favoriet alla Carbonara. Ik maak hem alleen minder vaak vanwege de hoeveelheid calorieën. Maar het is en blijft genieten.

Over de herkomst van het recept voor spaghetti Carbonara doen verschillende verhalen de ronde. De meest gehoorde versie is wel dat het recept afkomstig is uit Lazio en met name gegeten werd door kolenwerkers tijdens de schaft. Het is een pastagerecht met ‘arme’ ingrediënten zoals kaas, spek en eieren. Géén room trouwens, dit zie je vaak in recepten, maar dat is echt ‘vloeken in de kerk’ voor de echte Italianen.

Vandaag geef ik je mijn versie voor spaghetti alla Carbonara. Wat er anders aan is? Dat ik het ei er niet door kluts maar er op leg. Ik vind dit persoonlijk lekkerder dan het rauwe ei wat je normaal door de pasta roert.

Chicanomics recept spaghetti carbonaraJe hebt nodig voor 4 personen:

  • 400 gram spaghetti, met ei gemaakt is de lekkerste, de durum-versie is gezonder
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 4 eieren
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • teentje knoflook geperst
  • eetlepel olijfolie
  • rucola
  • zout, peper

Chicanomics recept spaghetti carbonaraKook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg wat zout toe aan het water. Geen olie, wat veel mensen doen. Dit moet je pas toevoegen nadat je de pasta hebt afgegoten.

Chicanomics recept spaghetti carbonaraDoe een eetlepel olie in een koekenpan en voeg de spekjes en knoflook toe. Bak alles knapperig en giet het vet niet af.

Chicanomics recept spaghetti carbonaraBak ondertussen de eieren ‘sunny side up’, wat wil zeggen dat je de eidooiers niet doorprikt.

Chicanomics recept spaghetti carbonaraGiet de pasta af en roer de spekjes met het bakvet er doorheen. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer goed. Vervolgens schep je de pasta in een bord en legt het gebakken ei er op. Voeg peper en zout toe en versier met rucola. Buon appetito.

Tip: in plaats van spekblokjes kun je ook pancetta gebruiken. Deze heeft meer smaak en is authentieker. Budgetwise echter wel wat duurder dan de spekblokjes.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>